Rutajoen Tammenkosken kunnostus 2024

Rutajoen yläosalla sijaitseva Tammen myllyn pato on estänyt järvitaimenen vaelluksen Päijänteeltä Rutajärveen ja sen yläpuolisiin pienvirtavesiin noin sadan vuoden ajan. Pohjois-Päijänteen kalatalousalueen hankkeessa Tammen myllyn pato purettiin ja Tammenkoski, joka tunnetaan myös Seinäkoskena, kunnostettiin syksyllä 2024. Vaellusreitin avaamisen lisäksi koskialueelle rakennettiin runsaasti taimenen poikas- ja lisääntymisalueita. Uusi koskenniska rakennettiin kaartaen 16 metriä vanhan padon yläpuolelle. Lisäksi kosken yläosalla uomaa siirrettiin osittain 5-8 metriä itään ja vanhasta rantakiinteistön kala-altaasta muodostettiin uusi koskiuoma. Osa kala-altaan reunavallista jätettiin saareksi. Näillä toimilla Tammenkosken koskipinta-ala ja samalla taimenen poikastuotantoalueet moninkertaistuivat aiempaan verrattuna.

Kunnostushanketta hallinnoi Pohjois-Päijänteen kalatalousalue ja työtä johti Keski-Suomen kalatalouskeskus ry. Padon purkamista ja kosken kunnostusta valvoi Keski-Suomen kalatalouskeskuksen lisäksi Apajax Oy. Konetyöt suoritti Koneyhtymä Velj. Poikonen Ay, Maanrakennus Reijo Saari ja M. Huikko Oy.

Hankkeeseen on saatu avustusta Pohjois-Savon ELY-keskukselta MMM:n Vaelluskalaohjelma-Noususta, hanketta rahoittivat myös WWF, UPM Energy ja Metsähallitus.

Ilmakuvat: Apajax Oy / Jarmo Pautamo. Muut valokuvat Keski-Suomen kalatalouskeskus ry / Joonas Pysäys.

Kosken yläosaa ennen ja jälkeen.

Uutta koskimaisemaa vanhan padon kohdalla.

Koskenniska ennen ja jälkeen.

Tammenkosken kunnostettua yläosaa.

Tammenkosken itään päin siirrettyä yläosaa.

Tammenkosken kuohuja. Aiemmin rannassa ollut vihreä sammalkivi pysyi uoman siirron yhteydessä alkuperäisellä paikallaan.

Kunnostettua saaren länsiuomaa.

Vanhasta kala-altaasta muodostettu itäinen koskiuoma.

Tammenkosken kunnostettua alaosaa.

Pohjois-Päijänteen kalatalousalue

www.pohjoispaijanteenkalatalousalue.fi